Nová sezóna Divadla Jonáša Záborského bude mať vôňu Francúzska

01.08.2009 Prešov

Prešov 1. augusta (TASR) – V nadchádzajúcej sezóne 2009/2010 plánuje Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove uviesť štyri nové premiéry a špeciálny šansónový večer.
Riaditeľ divadla Ján Hanzo pre TASR uviedol, že celá sezóna bude mať vôňu Francúzska, pretože všetky nové predstavenia, ktoré pripravujú, buď témou alebo pôvodom autora nejako súvisia práve s touto krajinou.
Už začiatkom septembra sa uskutoční prvá skúška pôvodného slovenského muzikálu Mária Antoinetta, autorov Viliama Klimáčka, Gaba Dušíka a Petra Uličného.
\"Ide o príbeh kráľovnej, ktorá zažila a neprežila Francúzsku revolúciu. Je to skutočne veľká téma a istým spôsobom sa dotýka aj našej histórie, nakoľko to bola dcéra rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie, \" povedal Hanzo. Predstavenie bude režírovať Michal Náhlik, choreografiu pripravuje Jaroslav Moravčík a premiéra by sa mala uskutočniť 20. novembra 2009 na Veľkej scéne DJZ.
V marci sa činoherný súbor plánuje divákom predstaviť v Moliérovej komédii Lakomec a v máji divadlo uvedie premiéru cool drámy Patrika Marbera Don Juan v Soho. \"Toto predstavenie je trošku iné, spracováva síce tému Dona Juana a základom je francúzska predloha, ale bude to niečo odvážne a zaujímavé hlavne pre mladšie ročníky, \" upozornil riaditeľ divadla.
Pre všetkých milovníkov tvorby Julesa Verna pripravujú v réžii hosťujúceho Mareka Zákosteleckého hru Cabaret de Verne, ktorá bude mať premiéru koncom júna budúceho roka. Pôjde o spracovanie dobrodružných a vedecko-fantastických príbehov tohto spisovateľa.
Mimo programu plánujú v druhej polovici sezóny pripraviť aj kabaretný večer s francúzskymi šansónmi v divadelnej kaviarni, ktorú sa pri tejto príležitosti pokúsia vytvoriť na experimentálnej scéne. \"Nebude to však klasická hudobná produkcia tohto typu, ale pôjde šansóny na texty francúzskych básnikov preložené do slovenčiny a hudbu k nim nanovo skomponoval Juraj Haško, \" dodal Hanzo.
Počas divadelných prázdnin sa začali práce na znižovaní energetickej náročnosti novej budovy DJZ. \"Treba si uvedomiť, že na budúci rok oslávi 20. výročie odovzdania do užívania, ale stavba je omnoho staršia, nakoľko sa začala budovať koncom 70. rokov. Takže bolo potrebné obnoviť technológie i zariadenie, \" konštatoval Hanzo.
Približne 829.848 eur (25 miliónov Sk) investujú do rekonštrukcie kotolne, modernizácie vzduchotechniky a úpravy interiéru. Peniaze vyčlenil zo svojho rozpočtu zriaďovateľ divadla Prešovský samosprávny kraj a okrem nich získali aj dotáciu na nákup nového sťahovacieho vozidla.
Uplynulá sezóna DJZ sa niesla v znamení osláv 65. výročia uvedenia prvej premiéry na doskách divadla. V rámci nej pripravili päť premiér a množstvo sprievodných akcií. Divadlo mesačne odohralo 20 až 25 predstavení vrátane predpoludňajších vystúpení pre školskú mládež. Návštevnosť sa mesačne pohybovala v priemere na úrovni 10.000 divákov. Súbor počas sezóny účinkoval aj na doskách iných divadiel na Slovensku a zúčastnil na niekoľkých domácich a zahraničných festivaloch.
 

Vyberte región